Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια μεγάλη αλλαγή για κάθε παιδί. Από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Από το οικείο περιβάλλον ενός σχολείου που γνωρίζουν έξι χρόνια στο νέο περιβάλλον του Γυμνασίου. Πόσα δεν έχουν ακούσει πριν τη μεγάλη αλλαγή! Κάθε πληροφορία αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τους ίδιους.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το παιδί αντιμετωπίζει μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στη ζωή του. Έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικά και πολλά επιπλέον μαθήματα καθώς και με διαφορετικούς καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος. Συχνότερα τεστ, διαγωνίσματα, άλλος τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης στο νέο του σχολείο. Το πρώτο σοκ συμβαίνει από την ημέρα του αγιασμού όπου το παιδί εκτός από τους νέους του συμμαθητές, θα παραλάβει και τα νέα σχολικά εγχειρίδια που μια τσάντα σχολική φυσικά δε φτάνει!
Σε δεύτερη φάση το παιδί θα γνωρίσει νέα πρόσωπα, εκτός από τους καθηγητές του, τα οποία θα είναι μαζί του τα επόμενα τρία χρόνια. Η κοινωνικοποίηση του παίζει σημαντικό ρόλο στην εντύπωση που θα διαμορφώσει γύρω από το νέο περιβάλλον. Σημαντικές φιλίες δημιουργούνται αλλά και φόβοι για τα μεγαλύτερα παιδιά.Ακόμη, τα παιδιά βιώνουν τις βιολογικές και σωματικές αλλαγές που συνεπάγονται και την αλλαγή στα συναισθήματά τους. Τα συναισθήματα πολλά και ποικίλα : Άγχος, ανασφάλεια, αγωνία, περιέργεια, λύπη, ενθουσιασμός, χαρά, ευτυχία.
Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όπως και στο Δημοτικό ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή και διαφορετικό χειρισμό, έτσι και στο Γυμνάσιο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν μια αγωνία παραπάνω. Στο Δημοτικό ήταν πιο οικείοι οι δάσκαλοι, τα μαθήματα ακόμη και οι φίλοι. Τώρα υπάρχει και ο κίνδυνος της κοροϊδίας. Τα μαθήματα ενδέχεται να τους δυσκολέψουν παραπάνω, το άγχος τους θα είναι περισσότερο σ ένα διαγώνισμα.
Για να στηρίξουμε, λοιπόν, τα παιδιά που μεταμορφώνονται σε έφηβοι είναι καλό να προετοιμάσουμε το έδαφος πιο νωρίς. Αρχικά, γονείς και εκπαιδευτικοί να λύνουμε τις απορίες αλλά και να τους καθησυχάζουμε σχετικά με τις αγωνίες τους. Η ενημέρωση για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης από τους γονείς αλλά κυρίως από τους εκπαιδευτικούς και συμβούλους εκπαίδευσης θεωρείται απαραίτητη.
Σημαντικό θα ήταν για τους γονείς να ενημερώσουν και να εξηγήσουν για τις βιολογικές και σωματικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν ώστε τα παιδιά να μη νιώσουν ντροπή και αμηχανία.
Ακόμη να υπάρχει θερμή υποστήριξη στα μαθήματα και στην προσπάθεια του κάθε παιδιού. Με την απόρριψη και την επίπληξη το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουμε θα είναι απογοήτευση.
Εν κατακλείδι, η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο του περιβάλλον που θα φιλοξενεί τη μάθηση, τις εμπειρίες, τις φιλίες, τις ανησυχίες, τις λύπες και τις χαρές του.